Se pare că după o toamnă blândă vine frigul peste noi, așa că a sosit momentul pentru a savura o cană de salep fierbinte. Atunci când e frig, plouă sau e ceaţă în Istanbul, e timpul să bei o ceaşcă sau chiar două de salep – pe stradă, într-o cafenea sau în vârful Turnului Galata, după ce frigul ţi-a intrat până în măduva oaselor. Începi să simţi cum această băutură cremoasă se răspândeşte prin tot corpul.
Salepul este preparat din lapte, praf din tulpină de salep (un soi de orhidee sălbatică) şi scorţişoară. Se spune că este o băutură tradiţională din timpul Imperiului Otoman. Pe lângă faptul că salepul este deosebit de gustos, are şi numeroase beneficii pentru sănătate: calmează căile respiratorii, reduce tusea, dar este benefic şi pentru inimă şi creier. Pudra de salep se obţine din orhideele sălbatice ale căror tulpini sunt spălate, apoi fierte, uscate şi măcinate mărunt.
O cană de salep face minuni!