Într-una din postările mele anterioare am vorbit despre nespole, zis și moșmon sau nisper japonez.
De curând prietena mea din Calabria mi-a făcut o surpriză. Mi-a trimis nespolino – lichior preparat din sâmburi de nespole. Este o licoare care te unge pe suflet, atât de catifelată și cremoasă.
Pentru a prepara nespolino, se clătesc sâmburii de nespole, li se curăță coaja, apoi se taie în bucăți și se zdrobesc, după care se așază într-un borcan închis ermetic peste care se toarnă alcoolul și se lasă într-un loc întunecos, agitând borcanul din când în când. După câteva săptămâni (conform unelor rețete după 40 de zile) se prepară siropul din apă și zahăr, se lasă să se răcească și se adaugă peste compoziția din borcan. După câteva zile se strecoară folosind un tifon și se așază în sticle. Se mai lasă câteva săptămâni, cel puțin două, după care se servește. Prepararea necesită timp și energie, dar și rezultatul va fi pe măsură. Hai noroc, cin-cin!