
Deoarece am fost acolo tocmai în postul Paștelui, la Tropea în timpul zilei mai toate restaurantele, pizzeriile, magazinele, fast food-urile erau închise. În prima zi am colindat circa o oară până să găsim un restaurant deschis. Spre seară ne-am dat seama că ar fi cazul să cumpărăm ceva pentru micul dejun de a doua zi. Învârtindu-ne prin centrul orașului, am intrat într-un magazinaș cu produse ale micilor producători din zonă. Era plin-ochi cu toate bunătățile. M-am mirat deoarece doar vinul local la litru avea indicat prețul: 5 euro vinul roșu și 2,50 euro vinul alb. În rest nici o etichetă. Cei doi vânzători, soț și soție, păreau extrem de binevoitori. Ne-au făcut 2 senvișuri cu caș proaspăt și am luat și un produs de patiserie local numit
pitta’mpigliata. În total am plătit 15 euro (evident fără bon), ceea ce mi s-a părut cam mult. Peste două zile ne întoarcem în același loc, însă ne-am lecuit după țeapa luată. Am cumpărat aceleași lucruri, căci ambele au fost foarte gustoase, dar înainte am întrebat prețul. Un sanviș era 2,50 euro, iar pitta’mpigliata costa 7 euro. Deci paguba noastră era de 3 euro, ceea ce corespundea exact cu discountul primit la pizzerie în seara precedentă. Deci la capitolul pagube eram pe zero.
Pitta’mpigliata este un preparat dulce tipic calabrez, care s-a născut în provincia Cosenza, într-un fermecător sat San Giovanni in Fior. Acest preparat dulce a fost pregătit în special cu ocazia nunților și la fel cu mai toate deserturile calabreze, și din acesta lipsește crema. Este un preparat dulce-uscat.
Pentru aluat avem nevoie de următoarele ingrediente: făină, ouă, ulei de măsline, suc și coajă de portocale, zahăr, lichior dulce, scorțișoară, praf de copt. Ingredientele necesare pentru umplutură sunt: miere, nuci, stafide, praf de cuișoare și de scorțișoară, lichior dulce, coajă de portocală și de lămâie.
Este un preparat dulce care seamănă puțin la gust cu baclavaua, un amalgam de savori și gusturi fine.