În fiecare țară există anumite alimente considerate purtătoare de noroc, dacă sunt consumate în ajun de anul nou sau în prima zi a acestuia. Pe lângă faptul că aceste mâncăruri sunt deosebit de gustoase, ele promit să aducă noroc și prosperitate. În Ungaria, ca și în Transilvania, dar și în Italia, lintea este considerată un aliment norocos, deci de pe masa de anul nou nu poate lipsi supa de linte. Lintea simbolizează monedele, iar faptul că, așezată în apă, lintea se umflă, înseamnă că aduce prosperitate.
Dacă tot sunt marcată de vizita făcută anul trecut în Iran, am ales să pregătesc o supă de linte persană. Atât ca ingrediente, cât și ca gust este diferită de supa de linte tradițională ungurească.
Diferă, dar e delicioasă.
Am folosit linte verde, ceapă, morcovi, tulpini de țelină (apio), roșii, lămâi uscate, ulei de măsline, mentă uscată, turmeric, sare, piper, frunze de pătrunjel, boia dulce, sumac și suc proaspăt de lămâie.
Am călit ceapa tăiată mărunt, după care am adăugat morcovii și tulpinile de țelină. Le-am lăsat să se călească câteva minute, apoi am adăugat apă și restul ingredientelor, mai puțin roșiile decojite și tăiate și lămâile uscate puse în apă. După ce au fiert 30 de minute, am adăugat roșiile și lămâile, le-am mai fiert puțin. Eram foarte nerăbdători să o gustăm, astfel că abia a avut timp să se răcească puțin, că am și mâncat-o. Pe toată. Sperăm să ne aducă bani și belșug din plin. Că la gust a fost nemaipomenită.