
Anul acesta iarna a sosit pe neașteptate. Duminică noaptea am venit acasă cu mașina pe o vreme parcă de poveste. Era noapte și ningea cu fulgi mari și pufoși... De atunci zăpada s-a mai topit, dar vremea a rămas rece. Mai este aproape o lună până vine Crăciunul, dar parcă simt deja atmosfera de sărbătoare. În lunile de iarnă mirosul de mere coapte amestecat cu cel de scorțișoară parcă ne aduce aminte de copilărie, de bucătăria mică unde ne adunam seară de seară să mai povestim de ale noastre ce s-a mai întâmplat la școală, la antrenament, ce mai e nou pe la vecini, rude etc. Țin minte că uneori, în serile de iarnă, mama pregătea mere în foietaj. Însoțite de un pahar cu ceai de plante medicinale, era un deliciu. Exteriorul crocant ascundea un interior fraged, de-ți lăsa gura apă.
În această seară am pregătit și eu câteva mere în foietaj, un desert lejer, care se prepară foarte repede și nu necesită multă bătaie de cap. Am decojit 6 mere, am scos miezul, le-am tăvălit prin zahăr tos amestecat cu scorțișoară. Am tăiat fășii un pachet de aluat foietaj, apoi am învelit merele de jur împrejur cu aluat, până ce le-am „îmbrăcat“ complet pe toate.
În mijlocul fiecărui măr am așezat câte o lingură de dulceață de gutui, apoi le-am așezat pe o tavă, după care le-am introdus în cuptorul încălzit și le-am lăsat circa 40 de minute. Noi le-am mâncat pe toate imediat după ce le-am scos din cuptor, așa că nu-mi dau seama dacă ar fi fost sau nu mai gustoase reci...