În prima seară petrecută în Costa da Caparica, am servit o mâncare deosebită.
Carne de porco à Alentejana este unul din cele mai tradiționale și populare feluri de mâncare ale bucătăriei portugheze, o combinație pe cât de surprinzătoare, pe atât de delicioasă. Este o mâncare din regiunea Algarve, iar denumirea Alentejana provine din Alentejo, renumită pentru carnea de porc. Alantejo reprezintă bucătăria cu stilul cel mai mediteranean din Portugalia, se bazează pe uleiul de măsline și ierburi aromate. Cu toate că se trage din bucătăria țărănească, este foarte variată și copioasă, deoarece este o combinație între carne de porc și scoici, cu cartofi și coriandru.
Carnea de porc se pune marinat în vin alb, cu ardei, usturoi, foi de dafin, coriandru, sare și piper. Se prăjește până ce capătă o culoare maroniu-auriu, se adaugă scoicile de râu, apoi se fierbe. În mod tradițional acest fel de mâncare se servește cu cartofi copți sau cartofi pai.