Într-o zi de august fierbinte am ajuns la Costa da Caparica, o stațiune pitorească și fără fițe de lângă Lisabona. După binemeritata porție de soare și mare, spre seară am ieșit să luăm cina în oraș. De pe malul oceanului ne îndreptam spre centrul orășelului. Între timp observam că toată lumea înfulecă, cu o poftă de nedescris, un fel de gogoașă foarte apetisantă, răsucită. Ajunși la intrarea de pe Rua dos Pescadores, am zărit izvorul bunătăților. Era coadă, toată lumea cumpăra
farturas de la
Churraria Oceano.
Cu toate că încă nu luasem cina, am băgat și noi câte o porție de farturas. Un deliciu. La prepararea lui se folosește făină, apă, bicarbonat de sodiu, praf de copt. Din cocă se face un cârnat lung, care apoi se răsucește și se înfășoară, apoi se prăjește în ulei. Se taie folosind o foarfecă și se tăvălește prin zahăr amestecat cu scorțișoară. Se servește cald.