
În sudul Italiei, în zona Calabriei, se mănâncă foarte bine. Am observat că de exemplu Tropea este vestită nu doar pentru plaja sa, fiind printre primele 20 de cele mai frumoase plaje ale Europei prin panorama, străduțele sale pitorești, culoarea aproape ireală a mării, ci și pentru ceapa roșie dulceagă și ardeiul foarte iute, cultivate aici.
Ardeiul iute este ingredientul principal al cârnatului calabrez ‘nduja, cu un gust aparte, care pare a avea mai mult chili decât carne de porc. Această specialitate calabreză e atât de iute, încât dacă încerci să-l mănânci crud, pur și simplu îți dau lacrimile și ți se desfundă nasul...
Tocmai din această cauză este indicat să se folosească ca ingredient la prepararea pastelor. Pastele cu ricotta și ‘nduja sunt o alegere perfectă, pentru că ricotta estompeaza caracterul extrem de picant al acestei specialități. Se poate prepara și cu pastă de roșii, dar eu am preferat să-l tai bucățele și să-l amestec cu ricotta sfărâmată, apoi am așezat compoziția peste pastele din făină integrală fierte. Peste câteva zile am repetat același fel de mâncare, deoarece nu am reușit să ne săturăm de ea.