
De curând am descoperit într-un supermarket niște portocale super gustoase din Turcia. Și pentru că oarecum a venit vara, mi-am adus aminte că în urmă cu unsprezece ani am făcut o excursie, prima noastră excursie cu Tico, în Turcia. Am pornit din București, ne-am oprit la Istanbul, apoi am făcut o escală la Göreme (Capadocia) de unde am coborât spre sud, la Marea Mediteraneeană, într-o mică așezare, în fostul oraș antic Olympos, lângă Antalya. Acest oraș din Lycia a fost fondat în perioada elenistică. În Evul Mediu au fost construite două cetăți de-a lungul coastei. Dar în secolul al XV-lea Olympos a fost abandonat. Este o zonă încărcată de istorie, unde, pe lângă numeroasele artefacte, zona este vestită pentru peisajele sale deosebit de pitorești. Aici se găsesc arbori de dafin, smochini, pini, oleandru, precum și viță de vie sălbatică.
Ne-am cazat într-un loc absolut superb, în mijlocul unei livezi de portocal. Spre surprinderea și dezamăgirea fiului meu, care se aștepta ca și noi să stăm în căsuțe dotate cu aer condiționat și baie privată (cum s-au cazat prietenii noștri cu care am călătorit), am ales să locuim într-o veritabilă căsuță în copac din complexul
Bayrams Treehouse, de fapt o baracă din lemn în care erau așezate două saltele, una dublă și un simplă, unde urcam pe niște scări de lemn ca să deschidem ușa, încuiată cu un lacăt chinezesc de 2 lei, iar baia era comună. Priveliștea era absolut superbă. De altfel era un loc hippy, plin-ochi de tineri veniți din toate colțurile lumii. Pentru a ne duce la plajă trebuia să trecem prin site-ul arheologic și să străbatem o pădure de pini. Practic făceam plajă printre ruine.
De la portocalele aduse din Turcia m-am dus cu gândul la livada de portocal din Olympos, și deoarece tot am experimentat deja dulceața cu lămâie, am încercat și varianta cu portocale. Am procedat la fel. După ce le-am spălat, am scos sâmburii, le-am tăiat în felii subțiri. Le-am acoperit cu apă şi le-am pus la macerat 24 de ore, schimbând apa după câteva ore. Apoi am făcut un sirop în care adăugat portocalele, am mai fiert câtva timp, apoi am aşezat compoziţia în borcane sterilizate. Portocalele erau deosebit de dulci, chiar exagerat de coapte, prea puțin zemoase, de aceea compoziția, adică dulceața, este mai puțin suculentă decât dulceața de lămâi. Dar are un gust tare bun.