Kushari – Marţi, 8 mai 2018

Am mâncat pentru prima dată acest preparat în faimosul bazar Khan-al Khalili din Cairo. Am cumpărat o porție de kushari de la un vânzător ambulant. Am fost surprinsă că, deși era coadă, oamenii nu se înghesuiau, cum se întâmplă de obicei în lumea arabă, ci așteptau cu răbdare să fie serviți. La început mi s-a părut ciudată combinația de ingrediente, însă, după ce-am gustat-o, am înțeles de ce această mâncare vegetariană este favoritul multor egipteni. Nu însă al tuturor. Am întâlnit și persoane, majoritatea de la țară, cărora nu le plăcea acest fel de mâncare. Probabil, din cauza sărăciei, în copilărie erau nevoiți să mănânce mult kushari sau cine știe...
Discutând zilele trecute cu un amic din Assuan, care tocmai înfuleca o porție de kushari, preparat de prietenul său, bucătarul de pe vaporașul de pe Nil, mi s-a făcut poftă de un kushari preparat în casă, așa că am cerut rețeta de la ei.
Prepararea mâncării necesită destul de mult timp, dar eu zic că merită efortul. Se fierb separat pastele, lintea și năutul, orezul se călește în ulei de măsline, apoi se fierbe și el. După ce au fiert, se amestecă și se prepară sosul. Am tăiat roșiile cubulețe, le-am pus la fiert. Printre ingredientele rețetei originale este și usturoi, dar, din cauza alergiei soțului meu, nu folosesc usturoi în nici o mâncare. Între timp am pus ceapa să se prăjească în ulei de măsline, iar când au fiert roșiile și s-a caramelizat ceapa, le-am amestecat, am adăugat sare, ardei iute mărunțit, piper roșu, piper negru și chimen. Acest sos l-am servit alături de compoziția amestecată.
Este o mâncare sățioasă, vegetariană și sănătoasă.
#1 - retete de mancare said:
07-12-2018 19:54 -
Keep on writing, great job!
#1.1 - manupropria 07-12-2018 20:58 -
Thanks!