
Spre surprinderea mea, zilele trecute am găsit la un supermarket foi
yufka. Imediat am luat un pachet cu foi întregi și două pachete tăiate. Fiind weekend, am preparat din ele
börek, ceea ce mâncăm ori de câte ori ne ducem în Turcia sau în Bulgaria, mai ales în Nessebar.
Börek este foarte popular in bucătăriile din fostul Imperiu Otoman, mai ales în Balcani și Africa de Nord. În aluatul foarte subțire se așează o umplutură de brânză, carne tocată sau spanac.
În limba turcă
börek se referă la toate preparatele făcute din foile de plăcintă
yufka, iar numele de börek vine din cuvântul turcesc
bur, care înseamnă „a se răsuci”. Cuvântul börek este însoțit în turcă de un cuvânt care descrie forma, ingredientele sau metoda regiunii de unde provine.
Astfel în Turcia găsim o sumedenie de variații ale börek-ului.
•
Sigara böreği (țigară börek) care, de când guvernul turc luptă împotriva fumatului, a fost redenumit
kalem böreği (stiloul börek), are o formă alungită și de obicei se umple cu brânză feta sau carne tocată de vită, eventual spanac.
•
Saray böreği (palat börek) este o plăcintă börek stratificată, care se rulează unt proaspăt între fiecare dintre foile de aluat.
•
Kol böreği (braț börek) este pregătit în formă de rulouri lungi, fiind umplute cu carne tocată, brânză feta, spanac sau cartofi și coapte la o temperatură scăzută.
•
Laz böreği este o variantă dulce, o specialitate din regiunea Rize, umplută cu o budincă de lapte în stil otoman (
muhallebi), care se servește cu zahăr pudră.
În Balcani, börek este cunoscut sub numeroase denumiri, astfel:
• În Albania se numesc
byrek sau
pite (adesea umplute cu cuburi de cartofi, carne tocată, spanac sau urdă uscată şi sărată)
• În Bulgaria poartă numele de
baniza.
• În Grecia se cheamă
burékki (μπουρέκι) sau
píta (πίτα).
• În fosta Iugoslavie putem să mâncăm Burek sau Pita, iar în statele foste componente ale Uniunii Sovietice se numesc
şuberec (Чебурек).
În România börek este cunoscut sub denumirea de
burec sau
trigon. Este o plăcintă în trei colţuri compusă din foi subţiri şi umplută cu nuci ori migdale pisate, sau cu carne tocată.
Din pachetul cu foi întregi am făcut börek rulat la tigaie, după o rețetă bosniacă, care acolo se numește
sirnika și este foarte apreciată.
Pentru că tot astăzi am pregătit și sigara böreği cu telemea și pătrunjel, am preferat să fac varianta bosniacă cu carne de vită, ceapă, cartofi, ouă, ulei, puțin pătrunjel și chilli. Am întins compoziția pe întreaga foaie de plăcintă, apoi am rulat-o strâns, după care l-am înfășurat ca un melc. Am lăsat-o la cuptor până a prins culoare și a ieșit minunată. Dintr-un pachet de yufka cu foi întregi mi-au ieșit trei melci uriași. Se potrivește de minune cu
ayranul preparat tot în casă.