
La sfârşit de săptămână întotdeauna e binevenit un preparat dulce. Soţul meu îndrăgeşte doar prăjiturile care nu sunt înecăcioase, deci a trebuit să mă gândesc la ceva cu cremă, care să nu necesite prea mult timp de preparare. Am deschis congelatorul şi am dat peste o cutie cu vişini congelate, fără sâmburi. Astă primăvară le-am pus acolo ca să avem prentru vremuri mai grele sau mai neînsorite. Şi aşa mi-a venit ideea unei tarte cu cremă simplă de vanilie, din lapte, zahăr, zahăr vanilat, gălbenuş de ou, puţin amidon de porumb şi făină. Pentru aluatul de tartă am folosit făină, unt, zahăr pudră, ou, praf de copt. De curând am citit în cartea „Bunătăţi la cuptor” un sfat – după ce tapetăm tava cu foaia de aluat şi o înţepăm de mai multe ori cu furculiţa, acoperim blatul cu hârtia de copt tăiată în formă de disc peste care aşezăm greutăţi ca de exemplu: cu boabe de fasole, boabe de năut uscate. După ce aceste două componente s-au răcit, am aşezat crema în blatul de tartă peste care am aranjat cercuri-cercuri vişinele.
Documentându-mă despre calităţile vişinelor, am citit că aceste fructe sunt bogate în substanţe benefice pentru organism şi pot ajuta în curele de slăbire, pentru că, în timp ce conţin numeroase vitamine (A, complexul B, C, E) şi săruri minerale (calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu) cu proprietăţi antioxidante şi regenerante, au doar puține calorii. Vişinele au efecte benefice în prevenirea şi ameliorarea osteoartritei, a durerilor musculare, a gutei, insomniei, afecţiunilor de rinichi şi a digestiei, totodată menţin circulaţia normală a sângelui prin conținutul de antociani, antioxidanţi puternici care au şi proprietăţi anticancerigene. Antioxidantul quercitină ţine sub control nivelul colesterolemia, iar vitamina C are rol esenţial în sinteza colagenului, care menţine elasticitatea pielii şi împiedică formarea ridurilor. Deci în loc să cheltuim o grămadă de bani pe creme de firmă, mai bine să mâncăm multe vişine, chiar dacă anul trecut aceste fructe frumoase și sănătoase au fost destul de scumpe.