
Surpriză mare: azi dimineaţă au sosit citricele de la prietena mea din Reggio Calabria. În fiecare an ne face o mare bucurie trimiţându-ne o cantitate impresionantă de citrice proaspăt culese, netratate, zemoase, înmiresmate. Cu aceste portocale, lămâi, grepfruturi, mandarine şi bergamote vom fi pregătiţi pentru iarnă, pentru că, pe lângă că sunt foarte hrănitoare, sunt şi o excelentă sursă de vitamina C, iar membranele ce învelesc fiecare feliuță sunt o sursă bună de flavonoizi și fibre. Grepfrutul roșu conține în plus și beta-caroten.
Consumul regulat de citrice poate ajuta la protecția împotriva cancerului și a bolilor cronice, ca urmare a conținutului ridicat de substanțe antiinflamatoare și antioxidante, precum citralul, care se pare că poate opri dezvoltarea celulelor anormale. Quercetina din citrice este o flavonă antioxidantă, care normalizează tensiunea și reduce inflamația. Vitaminele B sunt vitale pentru sănătatea nervilor și pentru eliberarea energiei din hrană în timpul digestiei. Deși, în general, fructele nu sunt o sursă de vitamine B atât de bună ca, de exemplu, cerealele, una dintre aceste vitamine, acidul folic, se găsește în portocale și alte citrice. În afară de acestea, citricele conțin potasiu, pectină și substanțe fitochimice care ajută în cazul multor afecțiuni, precum răceală, alergii, astm, cataractă, boli de inimă și atac cerebral.
Avantajul citricelor netratate este posibilitatea folosirii în siguranță a cojilor, pentru că și acestea conțin substanțe folositoare. De exemplu, flavonoidul hesperetină din coaja portocalelor (în partea subțire, colorată) este antiinflamator și scade colesterolemia, iar limonenul din coaja de lămâi, lămâi verzi și mandarine este anticancerigen. În plus, voi putea folosi cojile în deplină siguranţă la prepararea dulciurilor de Crăciun, dar şi pentru a face deja tradiţionalul limoncello.