
Ador sudul Italiei, Calabria şi Sicilia sunt unele din destinaţiile mele preferate. Până acum am vizitat în lung şi-n lat aceste zone, din februarie până în noiembrie. Din păcate de Crăciun încă nu am experimentat bunătăţile pregătite de sărbătoarea naşterii Domnului. În Sicilia se fac, printre altele, cannolo siciliano, paste di mandorla sau panettone siciliano, iar în Regio Calabria: torrone calabreze, petrali, susumelle calabrezi, pignolata, giuggiulena.
În urmă cu doi ani am gustat pentru prima dată bunătatea de petrali, tradiţionala prăjitură calabreză de Crăciun, umplută cu smochine şi migdale. Prietena mea, care locuieşte în Regio Calabria, mi-a dat reţeta originală. În această prăjitură se regăseşte toată savoarea acelei zone minunate, smochinele dulci, coapte, migdalele uriaşe, alunele şi nucile. Şi unde se întâmplă ca atât la cocă, cât şi la umplutură să se folosească zeamă de portocale (după unele reţete chiar şi zeamă de lămâie)? Evident că în Regio Calabria, căci în împrejurimi cresc portocale, lămâi, bergamote în livezi întinse cât vezi cu ochii.
Prepararea prăjiturii petrali este destul de migăloasă, eu obişnuiesc să pregătesc umplutura cu câteva zile înainte. Umplutura conţine smochine, nuci, migdale, alune de pădure, vino cotto, ciocolată neagră. Iar pentru aluat se foloseşte făină, praf de copt, zahăr, ouă, zahăr vanilat, unt, portocală, un strop de vermut, scorţişoară.