
În această seară am avut o surpriză plăcută – a sosit de la prietena mea din sudul Italiei pachetul cu citrice delicioase, netratate: lămâi, portocale, mandarine şi bergamote. Am preparat repede o cantitate mare de limonadă, evident fără zahăr, cu câteva frunze de mentă proaspete, am mâncat câte o mandarină şi o portocală, am ras coaja unor portocale, bergamote şi lămâi şi am tăiat coaja subţire a celor 10 lămâi, având grijă să nu tai şi din partea albă. Am desfăcut sticla de alcool şi am turnat-o peste cojile de lămâi. Peste vreo două săptămâni voi putea gusta deja acest lichior de lămâie minunat.
Lichiorul de lămâie, Limoncello, este o băutură din Italia, care de regulă se consumă după masă, ca digestiv. Ingredientul principal este lămâia, de preferat netratată, cu coaja groasă, bogată în uleiuri esenţiale şi frumos mirositoare. Limoncello a fost „inventat“ pe coasta Amalfi. În timp ce Sorrento, Amalfi şi Capri se întrec pentru a fi recunoscuţi ca regiune de origine a acestei băuturi alcoolice, limoncello se prepară în toată Italia, fiecare zonă având specificul ei – de exemplu în nord cojile de lămâi sunt ținute în grappa.
Oricare ar fi metoda de preparare, rezultatul este atât un digestiv plin de prospeţime, cât şi un lichior pentru însiropat torturile şi adăugat la salata de fructe.