
La începutul lui noiembrie am fost în vizită la rudele mele din Braşov. Ne-au aşteptat cu mese întinse, aşa cum se obişnuieşte în Transilvania, am băut pălincă, am mâncat boiereşte. La un moment dat mi-a atras atenţia un borcan mic, aşezat pe masă, conţinutul căreia care avea o culoare splendidă, cu aspect cristalin. Am gustat din el şi am rămas cu gura căscată, nu numai pentru că mă cam pişca, ci şi pentru gustul sofisticat. Am aflat că era dulceaţă de ardei iuţi. Mai mâncasem aşa ceva, trimis de prietena mea in Reggio Calabria şi acela era deosebit de gustos, semăna mai mult a pastă şi se mânca cu diferite sortimente de brânză. În schimb aceasta era ca vestita dulceaţă de trandafiri din Bulgaria, doar că în loc de petalele de trandafiri erau bucăţele de ardei iuţi coloraţi, roşu şi verde.
Ajungând acasă, am rămas cu gândul la această dulceaţă şi m-am hotărât să o prepar şi eu, mai cu seamă că ardeii iuţi condimentează bucătăria multor ţări de pe întregul mapamond, în special mâncărurile tropicale, începând din Mexic şi până în Thailanda. Cayenne, pimiento, chipotle, jalapeño şi paprika – toţi sunt membri ai aceleiaşi familii de ardei iuţi, bogaţi în vitamine şi antioxidanţi cu puternice efecte antiinflamatoare ce pot reduce tensiunea şi ameliora bolile cardiace. Conţin valori mari de capsaicină, folosită în tratamentul local al durerii şi inflamaţiilor, cu rol inhibitor asupra formării colesterolului, iar clorofila din ardei are rol anticancerigen. Ardeii iuţi pot ajuta la scăderea în greutate ca urmare a creşterii uşoare a ratei metabolice – vă ajută să ardeţi mai repede grăsimea. Ardeii iuţi proaspeţi reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, iar culoarea lor intensă indică un conţinut ridicat de carotenoide (ardeii iuţi de culoare roşie conţin de 10 ori mai mult betacaroten decât cei verzi), printre care antioxidanţii luteină şi zeaxantină, ce protejează vederea.