
Fructele sunt pline de vitamine, antioxidanți, minerale și fibre esențiale, care asigură protecție împotriva bolilor și necesarul de energie. În plus, conțin puține calorii și nu au grăsimi. Cum sunt atât de multe fructe din care putem alege, vom găsi întotdeauna ceva care să ne tenteze. Fructele sunt o bază ideală pentru deserturi sănătoase, ca adaos atractiv pentru salate, și chiar pentru multe mâncăruri condimentate. Sunt, de asemenea, un aliment ușor de transportat și de mâncat oriunde. Consumul unei mari varietăți de fructe este mai benefic decât concentrarea pe un anumit tip de fructe, căci nu există dovezi că un singur tip de fruct este mai eficient în a oferi protecție față de vreo boală specifică decât toate celelalte. Pentru a lărgi gama de tipuri de fructe consumate, e bine să alegem dintre fructele galben-portocalii (mango, piersici, caise, pepene), citrice, bace (căpșuni, zmeură, afine), fructe exotice (guava, fructul pasiunii, papaya, kiwi, curmale) și altele, cum sunt merele, perele, bananele, ananasul și prunele. Când este posibil, sunt de preferat fructele de sezon mâncate crude, pentru a maximiza cantitatea de minerale și vitamine – chiar și un gătit foarte rapid reduce conținutul de nutrienți. Totuși, fructele gătite, conservate și congelate au încă un conținut ridicat de nutrienți, iar fructele conservate în suc propriu au mai puțin zahăr decât cele conservate în sirop, și au aromă și gust mai puternic.
Pe lângă aspectul vizual plăcut, rodia are un conținut ridicat de vitamina C și fibre. Sunt de preferat fructele ce par grele pentru dimensiunile lor, bogat colorate, cu coaja fermă, nebătută. Rodiile se pot păstra foarte bine în frigider, rezistând chiar și 3 luni.