
Fiecare din noi avem momente când ne cuprinde nostalgia. Aşa am păţit şi eu astăzi: mi-am adus aminte de cutia albă, de pantofi, căptuşită cu hârtie albă, în care erau aşezate cornuleţele fragede, cu gem de caise. Li se spunea cornuleţe alpine, poate pentru că erau pudrate din belşug cu zahăr vanilat. Şi acum le simt gustul, se topeau în gură. Nostalgia m-a făcut să pregătesc o porţie dublă de cornuleţe fragede, cu untură, după o reţetă veche ungurească, de la bunica. De ce untură? Multă vreme s-a crezut că grăsimile de proveniență animală sunt nesănătoase, însă cercetările din ultimii ani au demonstrat contrariul. Având în componență, printre altele, grăsimi mononesaturate, acid oleic și vitamina D, untura asigură un nivel scăzut de depresie, reglează producţia de hormoni tiroidieni, menține un nivel scăzut al colesterolului și previne apariţia cancerului. În plus, mâncarea gătită cu untură are un gust delicios.
Aceste cornuleţe sunt uşor de preparat, se păstrează chiar şi o lună de zile, sunt delicioase şi pentru micul dejun alături de un pahar de lapte, cafea cu lapte sau cacao.