După părerea mea oraşul Yazd din inima Iranului este unul din locurile cele mai încântătoare de pe Pământ. Am vizitat această oază din deşert în urmă cu patru ani şi abia aştept să mă reîntorc. Alături de
sharbat-e tokhme sharbati (băutura cu seminţe de chia) foarte răcoritoare, în Yazd am gustat pentru prima dată şi
keyk yazdi (brioşe din Yazd). Gustul lor specific mi s-a întipărit în papilele gustative. Am pregătit brioşele cu miere şi cardamom inspirate din prăjiturelele iraniene amintite mai sus. Brioşele mele au căpătat o aromă încântătoare de la apa de trandafir şi cardamom, foarte răspândite şi apreciate în Orientul Mijlociu. După ce am aşezat ingredientele pe masă, am tăiat mărunt fisticul, care, presărat deasupra brioşelor, le face puţin crocante, am măcinat cardamomul, am desfăcut sticla cu apă de trandafir, întreaga bucătărie s-a umplut de o mireasmă dulceagă îmbietoare şi m-am trezit brusc în lumea celor 1001 de nopţi.