Pe vremea copilăriei mele, prin anii 1970-1980 era la modă să ne procurăm Vegeta, adusă de sârbi şi vândută ca pâinea caldă în Timişoara, Pecica şi alte localităţi de frontieră. La fel era şi cu Delikát-ul din Ungaria, ne rugam rudele, prietenii, cunoscuţii, vecinii să ne aducă mixtura-minune de zarzavat şi condimente. Eram înnebuniţi după Vegeta şi Delikát. După ce am crescut şi m-am apucat serios de gătit, mi-am dat seama că nimic nu se compară cu zarzavatul pentru iarnă făcut în casă, fără conservanţi, după o reţetă de familie. Este 100% natural, proaspăt, iar toate mâncărurile la care îl folosesc (supe, ciorbe, tocăniţe etc.) sunt foarte gustoase.
Legumele folosite sunt: morcovi (în cantitate dublă faţă de restul legumelor), ţelină, rădăcină de pătrunjel, frunze de pătrunjel, ardei capia, ceapă. După ce le curăţ şi le spăl bine, soţul meu le dă prin maşina de tocat, apoi le amestec într-un lighean, adaug sarea grunjoasă pentru murături (neiodată). Las amestecul peste noapte, după care, storcând câte o mâna de zarzavat, îl aşez în borcane spălate şi uscate. Simplu şi gustos.