Anul trecut, pe la mijlocul lunii aprilie am participat la un festival în Turcia, care era în plină desfăşurare în oraşul Manisa. La un moment dat, au început să se arunce cu nişte bomboane învelite în hârtie colorată. După ce am gustat am rămas cu gura căscată, aşa ceva încă nu mâncasem. Era făcută din pastă de mesir, care este un desert turcesc foarte concentrat cu efecte terapeutice, obţinut după o reţetă de sute de ani, din 41 de ingrediente (condimente şi plante medicinale) şi se serveşte sub formă de magiun sau bomboane. Iniţial mesirul era folosit în oraşul Manisa ca medicament.
Potrivit legendei, după moartea soţului, Ayşe Hafsa Sultan, prima soţie a sultanului Selim I al Imperiului Otoman și mama sultanului Suleiman Magnificul s-a îmbolnăvit foarte tare. Medicii n-au reuşit să o vindece. De aceea sultanul a apelat la conducătorul şcolii teologice din Manisa, Merkez Muslihiddin Efendi, căci lângă moscheea Selim din Manisa exista un mic spital unde se făceau experimente cu plante medicinale. Merkez Muslihiddin Efendi a preparat o pastă din 41 de ingrediente şi a trimis-o sultanului. Ayşe Hafsa s-a vindecat şi ar fi vrut să împartă şi cu oamenii pasta-minune, de aceea sultanul a decis că în fiecare an pe 22 martie, de ziua sosirii primăverii, să se arunce poporului din minaretele moscheilor din oraş pasta învelită în hârtie. Tradiţia datează din anul 1527 şi ţine chiar şi în zilele noastre.
Printre cele 41 de ingrediente folosite pentru obţinerea pastei mesir se numără: anason, ienibahar, piper negru, cardamom, scorţişoară, cuişoare, cocos, coriandru, chimion, ghimbir, şofran, coajă de portocală, rubarbă, curcuma, vanilie.
Datorită plantelor şi condimentelor folosite, mesirului îi sunt atribuite numeroase efecte terapeutice, printre altele combate răceala, alină durerea din gât, creşte pofta de mâncare, are efecte diuretice, scade oboseala, iar unii consideră că este chiar și un afrodiziac.
De mesir sunt legate şi diferite credinţe populare. De exemplu, se crede că cel care consumă în mod regulat mesir nu va fi muşcat de şarpe, fetele care consumă mesir se vor mărita chiar în acel an, totodată mesirul ajută la creşterea potenţei şi ajută cuplurile infertile.