
Cred că fiecare din noi a gustat măcar o dată în viaţă laptele de pasăre. Îmi aduc aminte din copilărie când mama făcea acest desert delicios şi ne întreceam cu sora mea, cine să-l guste prima. Pentru cei care nu-l cunosc, am apelat la informaţiile oferite de Wikipedia:
laptele de pasăre este un preparat culinar din categoria deserturilor. El constă dintr-o cremă fină de vanilie obţinută prin fierberea gălbenuşului de ou cu adaos de zahăr, lapte şi vanilie. La finalul fierberii se adaugă cu lingura mici grămăjoare de albuş de ou, bătut spumă cu zahăr şi aromat cu vanilie. Rezultatul final este o cremă fină de vanilie deasupra căreia plutesc grămăjoare albe de spumă de albuş fierte. Datorită aspectului său, se mai poate numi şi bulgări de zăpadă.
Se pare că aceste desert este de origine franceză, care s-a răspândit şi în alte ţări europene în secolul al XVIII-lea. Francezii îi zic „Île flottante“ (insulă plutitoare), în engleză se numeşte „Floating Island“, iar în spaniolă „Isla flotante“. Nemţii îl numesc „Schnee-Eier“.
Dar oare de unde provine „lapte de pasăre“, denumirea acestui desert în română şi în maghiară? Se pare că este vorba de traducerea literală a expresiei din latină „lac gallinaceum“ (lapte de găină). Această hiperbolă se referă la o mâncare extrem de gustoasă, dar atât de greu de obţinut, încât e practic inexistentă, precum laptele de pasăre.