Cuvântul ghiveci vine din limba turcă (
güveç) şi are mai multe semnificaţii, una din ele este: fel de mâncare pregătită dintr-un amestec de legume tocate (cu sau fără carne).
În cartea „Bucate, vinuri, obiceiuri româneşti“ gastronomul-scriitor Radu Anton Roman pledează pentru acest fel de mâncare delicios: „Mâncărică cumpătată [...] care, dacă e bine rânduită, te face de lingi cratiţa şi pe dosul afumat şi pupi mâna care a făcut-o, că-i sfinţită.“
Şi pentru că, în sfârşit, se pare că am scăpat de canicula verii, se apropie toamna, sezonul murăturilor şi al conservelor, m-am apucat să fac câteva borcane de ghiveci „natural“, foarte simplu şi gustos. Conţine doar trei ingrediente: ceapă, roşii coapte de grădină şi ardei gras. În timpul iernii, când poftesc o mâncărică mai de vară, fierb câţiva cartofi sau o porţie de orez, de preferat orezul brun, sau bulgur, deschid un borcan de ghiveci şi în 10-15 minute masa e gata. Din acest ghiveci la borcan se poate prepara o tocăniţă de carne (mai ales de porc), o mâncare de ficăţei, crenvurşti sau cârnaţi debreţin.