Marlenka a apărut din senin în vitrinele micilor cofetării şi cafenele. În scurt timp prăjitura cu foi subţiri preparată din miere a reuşit să încânte din ce în ce mai multă lume, iar popularitatea ei este în plină ascensiune. Deşi după nume ne-am gândi că Marlenka este de origine rusească, ea este de fapt varianta îmbunătăţită a unei prăjituri armeneşti. Reţeta, având o vechime de mai multe secole, are la bază miere, nuci şi caramel. Această prăjitură este preparată din 1995 de armeanul Gevorg Avetisyan, care s-a stabilit, împreună cu familia, în Cehia. La început a făcut-o doar cercului restrâns de prieteni, colegi, cunoştinţe şi cafenelelor din zonă, dar în scurt timp a devenit foarte cunoscută. Din ce în ce mai mulţi doreau să guste din Marlenka, care conţine foi preparate din miere între care se pune câte un strat de cremă cu caramel. Numele prăjiturii este dat după mama și fiica armeanului Gevorg Avetisyan. În 2003 a început „fabricarea“ în masă a acestei bunătăţi. Gama de produse s-a extins şi s-a diversificat. La ora actuală sunt prezenţi pe piaţă cu circa zece produse.
Prăjitura armenească cu miere o putem pregăti şi noi înşine. Trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare, căci coacerea numărul mare de foi necesită mult timp, dar, la fel ca Avetisyan, cu această prăjitură de casă şi noi vom culege lauri. Pentru foi putem să folosim propria noastră reţetă din moşi-strămoşi, cu care suntem obişnuiţi. Crema este cea care dă diferenţa esenţială dintre versiunea noastră şi cea armenească. Adăugând la crema de vanilie nuci măcinate mărunt şi cremă de caramel obţinem caracterul inedit, armenesc al prăjiturii Marlenka.