Meshkoofi – Duminică, 30 decembrie 2018
Zilele acestea am fost mai liberă, astfel că am reușit să continui rememorarea aventurilor noastre din Iran din această toamnă. Poate nu întâmplător, pe facebook a fost postată o rețetă foarte apetisantă de meshkoofi, o budincă cu șofran și apă de trandafiri. Știind că soțul meu e înnebunit după deserturi, mai cu seamă cele exotice, în această dimineață am preparat o porție de astfel de budincă.
Meshkoofi este un desert Iranian şi este perfect pentru a fi servit la dineuri sau la întrunirile de familie, deoarece se poate face cu o zi înainte. Acest lucru este chiar indicat, căci astfel are timp să se răcească la frigider și gusturile să se armonizeze. De regulă nu ofer rețete, dar de astă dată fac o excepție, și voi descrie cantitățile exacte de ingrediente, precum și modul de preparare. E bine de știut că se prepară extrem de repede, în maxim 15 minute.
Ingrediente:
• 5 linguri de zahăr
• 4 linguri de amidon de porumb
• 0.5 l apă (eu am folosit lapte pentru ca gustul să fie mai catifelat)
• 1 lingură de apă de trandafiri iraniană
• 2 linguri de șofran, înmuiat în apă fierbinte
• 2 linguri de migdale decojite, tăiate
• 1 lingură de cardamom verde măcinat
• fistic verde și firicele de șofran pentru ornat
Mai întîi am pregătit șofranul. Deoarece în contact cu apa caldă șofranul eliberează foarte multe arome, peste șofran se toarnă apă fierbinte până este complet acoperit și se lasă câteva minute. Într-un vas se amestecă amidonul de porumb cu puțină apă rece, până se omogenizează, se adaugă laptele și se pune la fiert până dă în clocot. Apoi se incorporează zahărul, șofranul, migdalele tăiate, cardamonul, iar la sfârșit apa de trandafiri. Se mai fierbe 5 minute, apoi se toarnă în pahare și se decorează cu fistic tocat mărunt și firicele de șofran. Se lasă să se răcească la frigider minim 3/4 ore. Dacă de revelion avem musafiri și vrem să-i impresionăm cu o delicatesă orientală, meshkoofi este alegerea perfectă. Cu acest preparat rapid și exotic vă doresc LA MULȚI ANI!
Meshkoofi este un desert Iranian şi este perfect pentru a fi servit la dineuri sau la întrunirile de familie, deoarece se poate face cu o zi înainte. Acest lucru este chiar indicat, căci astfel are timp să se răcească la frigider și gusturile să se armonizeze. De regulă nu ofer rețete, dar de astă dată fac o excepție, și voi descrie cantitățile exacte de ingrediente, precum și modul de preparare. E bine de știut că se prepară extrem de repede, în maxim 15 minute.
Ingrediente:
• 5 linguri de zahăr
• 4 linguri de amidon de porumb
• 0.5 l apă (eu am folosit lapte pentru ca gustul să fie mai catifelat)
• 1 lingură de apă de trandafiri iraniană
• 2 linguri de șofran, înmuiat în apă fierbinte
• 2 linguri de migdale decojite, tăiate
• 1 lingură de cardamom verde măcinat
• fistic verde și firicele de șofran pentru ornat
Mai întîi am pregătit șofranul. Deoarece în contact cu apa caldă șofranul eliberează foarte multe arome, peste șofran se toarnă apă fierbinte până este complet acoperit și se lasă câteva minute. Într-un vas se amestecă amidonul de porumb cu puțină apă rece, până se omogenizează, se adaugă laptele și se pune la fiert până dă în clocot. Apoi se incorporează zahărul, șofranul, migdalele tăiate, cardamonul, iar la sfârșit apa de trandafiri. Se mai fierbe 5 minute, apoi se toarnă în pahare și se decorează cu fistic tocat mărunt și firicele de șofran. Se lasă să se răcească la frigider minim 3/4 ore. Dacă de revelion avem musafiri și vrem să-i impresionăm cu o delicatesă orientală, meshkoofi este alegerea perfectă. Cu acest preparat rapid și exotic vă doresc LA MULȚI ANI!
Fursecuri fragede cu nuci și merișoare – Joi, 20 decembrie 2018
La sfârșitul lui noiembrie am fost într-o vizită de două zile la sora mea, la Milano. Am prins o perioadă răcoroasă, soarele avea dinți, dar din fericire nu a plouat și nici nu a nins. Astfel că ne-am putut plimba și admira orașul superb ore în șir. Aceste plimbări pe jos le-am întrerupt cu vizitarea câtorva muzee, iar seara eram frânți de oboseală. Înainte de culcare am mai ronțăit câte ceva, în special fursecuri deosebit de fragede și gustoase preparate de sora mea. Din fericire a făcut o porție dublă...
Aceste fursecuri se prepară relativ repede, sunt un deliciu, pur și simplu nu te mai saturi de ele. Conțin din abundență bucăți de ciocolată, merișoare, stafide și o cantitate considerabilă de nuci măcinate. Pentru prepararea lor am mai folosit unt, ouă, făină, extract de vanilie, și deoarece mai aveam lămâi și bergamote netratate din Calabria, am adăugat și din coaja lor la aluat.
Le-am preparat acum cu gândul că vor „supraviețui“ până de Crăciun. Dar m-am înșelat...
Aceste fursecuri se prepară relativ repede, sunt un deliciu, pur și simplu nu te mai saturi de ele. Conțin din abundență bucăți de ciocolată, merișoare, stafide și o cantitate considerabilă de nuci măcinate. Pentru prepararea lor am mai folosit unt, ouă, făină, extract de vanilie, și deoarece mai aveam lămâi și bergamote netratate din Calabria, am adăugat și din coaja lor la aluat.
Le-am preparat acum cu gândul că vor „supraviețui“ până de Crăciun. Dar m-am înșelat...
« pagina precedentă
(Pagina 1 din 1, în total 2 însemnări)
pagina următoare »