Brioșe persane cu cardamon – Saturday, 24 November 2018

Datorită compușilor săi, cardamonul este benefic sistemului digestiv și crește apetitul. Consumul cardamonului ajută la diminuarea gazelor din tubul digestiv, poate preveni greață și vărsăturile, și diminuează aciditatea gastrică. Însă se recomandă un consum moderat.
Cardamonul poate fi benefic și pentru buna funcționare a rinichilor și a tractului urinar. De asemenea poate fi folosit pentru tratarea ulcerelor bucale, infecții ale tractului urinar, bronșită și pentru circulația sângelui în plămâni. Supranumit de arabi „planta iubirii“, cardamomul este, printre altele, afrodisiac, fiind amintit și în cartea O mie și una de nopți. De asemenea are și un efect răcoritor, perfect pentru zilele caniculare.
Pentru că acum e frig și o vreme posomorâtă, am decis să pregătesc aceste bombe de savoare.
Acum în toată casa este un miros plăcut, exotic, care îmi aduce aminte de zilele călduroase, chiar caniculare din acel oraș din deșert, în care timpul parcă s-a oprit...
Pentru prepararea brioșelor am folosit ouă, zahăr tos, iaurt grecesc și, deși în rețeta originală era trecut ulei vegetal, am folosit unt, cardamon proaspăt măcinat, apă de trandafiri, făină, praf de copt și semințe de susan.
După amestecarea ingredientelor, le-am așezat în forma de brioșe, am presărat semințe se susan și le-am băgat la cuptor. După ce s-au copt, le-am servit la micul dejun, așa calde cum erau. Abia am reușit să pun deoparte două bucăți, ca să le fotografiez.
Mere în foietaj – Tuesday, 20 November 2018

În această seară am pregătit și eu câteva mere în foietaj, un desert lejer, care se prepară foarte repede și nu necesită multă bătaie de cap. Am decojit 6 mere, am scos miezul, le-am tăvălit prin zahăr tos amestecat cu scorțișoară. Am tăiat fășii un pachet de aluat foietaj, apoi am învelit merele de jur împrejur cu aluat, până ce le-am „îmbrăcat“ complet pe toate.
În mijlocul fiecărui măr am așezat câte o lingură de dulceață de gutui, apoi le-am așezat pe o tavă, după care le-am introdus în cuptorul încălzit și le-am lăsat circa 40 de minute. Noi le-am mâncat pe toate imediat după ce le-am scos din cuptor, așa că nu-mi dau seama dacă ar fi fost sau nu mai gustoase reci...
« pagina precedentă
(Pagina 1 din 1, în total 2 însemnări)
pagina următoare »