Citrice calabreze – Sunday, 17 December 2017

Consumul regulat de citrice poate ajuta la protecția împotriva cancerului și a bolilor cronice, ca urmare a conținutului ridicat de substanțe antiinflamatoare și antioxidante, precum citralul, care se pare că poate opri dezvoltarea celulelor anormale. Quercetina din citrice este o flavonă antioxidantă, care normalizează tensiunea și reduce inflamația. Vitaminele B sunt vitale pentru sănătatea nervilor și pentru eliberarea energiei din hrană în timpul digestiei. Deși, în general, fructele nu sunt o sursă de vitamine B atât de bună ca, de exemplu, cerealele, una dintre aceste vitamine, acidul folic, se găsește în portocale și alte citrice. În afară de acestea, citricele conțin potasiu, pectină și substanțe fitochimice care ajută în cazul multor afecțiuni, precum răceală, alergii, astm, cataractă, boli de inimă și atac cerebral.
Avantajul citricelor netratate este posibilitatea folosirii în siguranță a cojilor, pentru că și acestea conțin substanțe folositoare. De exemplu, flavonoidul hesperetină din coaja portocalelor (în partea subțire, colorată) este antiinflamator și scade colesterolemia, iar limonenul din coaja de lămâi, lămâi verzi și mandarine este anticancerigen. În plus, voi putea folosi cojile în deplină siguranţă la prepararea dulciurilor de Crăciun, dar şi pentru a face deja tradiţionalul limoncello.
Salata de vinete (ca la mama acasă) – Saturday, 16 December 2017

În această dimineaţă am făcut o salată de vinete, ca la mama acasă, de astă dată cu maioneză, folosind o porţie din ceea ce am pus la congelator. Simplu şi delicios.
Salata de vinete în stil românesc se prepară din vinete coapte şi tocate, amestecate cu ulei de floarea-soarelui şi ceapă tocată. Se poate face cu maioneză sau doar simplu cu ulei. Ca ingredient opţional se poate folosi usturoiul.
Pentru salata de vinete făcută după o reţetă turcească se foloseşte iaurt, usturoi, mentă şi pătrunjel proaspăt. Aceasta este o explozie de arome şi prospeţime. Din fericire am gustat-o adesea, ca meze. Ţin minte că prima dată am gustat-o pe Insula Prinţilor, lângă Istanbul, când chelnerii ne-au umplut masa cu aperitive (meze).
Tagine cu măsline și lămâi murate – Friday, 15 December 2017

Tajinul este un preparat specific beduinilor din nordul Africii, numit după vasul în care este gătit. Vasul tajin tradițional este fabricat din pământ ars, glazurat în exterior și uneori bogat ornamentat. În tajin se pot prepara tocane din orice fel de carne (pui, vită, pește, cămilă etc.), dar și mâncăruri vegetariene. Fără a se folosi apă, ingredientele se pun în baza rotundă cu fund plat a vasului, peste care se pune capacul conic. Tajinul se așază deasupra unor cărbuni încinși la o distanță mai mare față de aceștia, ca temperatura din interiorul vasului să nu crească foarte repede. Datorită formei țuguiate, capacul dirijează scurgerea condensului înapoi în baza vasului pe marginile acesteia, așa că în timpul fierberii carnea nu stă în apă, facilitând astfel reacția Maillard dintre aminoacizi și zaharuri, deci mâncarea devine mai gustoasă. Într-un tajin putem obține o explozie de arome combinând ingrediente aparent incompatibile. Condimentele cele mai folosite sunt ghimbirul, chimenul, curcuma, scorțișoara și șofranul. În cazul tajinului vegetarian, se poate folosi boiaua de ardei dulce și ardeiul iute.
De astă dată am preparat un tagine de pui cu lămâi murate şi măsline verzi. Este o mâncare exotică, lămâile murate îi dau un gust acrişor şi uşor amărui, măslinele se potrivesc de minune, iar bucăţile întregi de scorţişoară dau un plus de iz exotic.
Petrali – Tuesday, 12 December 2017

În urmă cu doi ani am gustat pentru prima dată bunătatea de petrali, tradiţionala prăjitură calabreză de Crăciun, umplută cu smochine şi migdale. Prietena mea, care locuieşte în Regio Calabria, mi-a dat reţeta originală. În această prăjitură se regăseşte toată savoarea acelei zone minunate, smochinele dulci, coapte, migdalele uriaşe, alunele şi nucile. Şi unde se întâmplă ca atât la cocă, cât şi la umplutură să se folosească zeamă de portocale (după unele reţete chiar şi zeamă de lămâie)? Evident că în Regio Calabria, căci în împrejurimi cresc portocale, lămâi, bergamote în livezi întinse cât vezi cu ochii.
Prepararea prăjiturii petrali este destul de migăloasă, eu obişnuiesc să pregătesc umplutura cu câteva zile înainte. Umplutura conţine smochine, nuci, migdale, alune de pădure, vino cotto, ciocolată neagră. Iar pentru aluat se foloseşte făină, praf de copt, zahăr, ouă, zahăr vanilat, unt, portocală, un strop de vermut, scorţişoară.
Turtă dulce cu glazură albă – Sunday, 10 December 2017

Am răsfoit caietele cu reţele ale bunicii şi ale mamei şi m-am minunat de numărul mare de reţete pentru pregătirea turtei dulci. Lângă fiecare reţetă erau trecute câteva însemnări, de la cine este reţeta, dacă e bună, dacă a fost încercată etc. Mi-am dat seama că este o adevărată artă a face prăjituri – şi în general mâncare – cu dragoste şi pasiune. M-am decis să folosesc reţeta mamei mele şi spre surprinderea mea era trecută „încercată“ şi „de la Berta“, adică bunica mea dinspre tata. Am căutat în caietul ei de reţete şi am găsit-o. După denumirea de turtă dulce, era scris cu creionul roşu, aproape indescifrabil: „de la mămica“. Şi astfel, pas cu pas, am dat peste o reţetă veche de vreo 100 de ani. Turta dulce se face din următoarele ingrediente: făină, zahăr pudră, miere, ouă, zahăr vanilat, ghimbir şi o gamă largă de mirodenii proaspăt măcinate (scorţişoară, cuişoare, ienibahar şi cardamom).
Saleuri fragede cu chimen – Thursday, 7 December 2017

Îmi aduc aminte că acasă, la Braşov, în preajma sărbătorilor, pe măsuţa de servit întotdeauna era pregătită o farfurie cu saleuri, câteva pahare micuţe şi o sticlă de palincă, procurată pe atunci de la o rudă îndepărtată de la ţară, care se risca să facă palincă de prune acasă. Acest obicei l-am întâlnit şi la socrii mei. Mai ales în serile de iarnă nu poate fi nimic mai plăcut ca atunci când te aşezi confortabil, împreună cu familia la una-două păhărele de palincă şi, de preferinţă, doar câteva saleuri. Şi atunci începe să se deşire lanţul amintirilor.
Despre toate acestea mi-am adus aminte când pregăteam pachetul de Moş Nicolaie pentru soacra mea de la Cluj. Pusesem deja dulciuri, fructe, dar mai lipsea ceva. Evident: saleurile. Deoarece poşta se închidea la ora 19 şi urmau câteva zile libere, am făcut foarte rapid o porţie de saleuri cu chimen. Nici nu reuşiseră să se răcească ca lumea, le-am şi împachetat şi le-am trimis la Cluj.
Saleurile fragede cu chimen sunt economice şi uşor de preparat. Eu am făcut varianta foarte simplă, folosind făină, unt (prefer să folosesc unt sau untură în loc de margarină), gălbenuş şi un vârf de cuţit de praf de copt. După ce-am întins şi tăiat în făşii aluatul, l-am presărat cu chimen pisat puţin în mojar şi sare de Himalaya dată prin râşniţă. Toată casa mirosea atât de bine a chimen, încât m-am întors în gând în casa părintească din Braşov...
« pagina precedentă
(Pagina 1 din 1, în total 6 însemnări)
pagina următoare »