Turtă dulce cu vişine – Sunday, 19 November 2017

Ajungând la faţa locului, eram convinsă că doar datorită copacilor care au crescut între timp nu se vede casa din amintirile mele. Cu greu ne-am croit drum şi, spre stupoarea mea, aveam în faţă o clădire ruinată, fără acoperiş, fără uşi şi fără geamuri. Am fost şocată. Nimic nu semăna cu casa din copilăria pierdută. După ce mi-am revenit, am strâns câteva frunze uscate ca amintire...
Ajungând acasă, la Bucureşti, am căutat printre reţetele bunicii şi, în amintirea casei bunicilor, am preparat o turtă dulce cu vişine din vişinată. Mi-a luat cam mult timp să aleg din multitudinea de reţete care au la bază mierea. Printre ingredientele folosite se numără ghimbirul, scorţişoara şi cuişoarele. Aseară le-am copt şi au ieşit minunate, căci înglobau toate sentimentele mele legate de bunici, casa bunicilor și oraşul meu natal.
Limoncello – Tuesday, 14 November 2017

Lichiorul de lămâie, Limoncello, este o băutură din Italia, care de regulă se consumă după masă, ca digestiv. Ingredientul principal este lămâia, de preferat netratată, cu coaja groasă, bogată în uleiuri esenţiale şi frumos mirositoare. Limoncello a fost „inventat“ pe coasta Amalfi. În timp ce Sorrento, Amalfi şi Capri se întrec pentru a fi recunoscuţi ca regiune de origine a acestei băuturi alcoolice, limoncello se prepară în toată Italia, fiecare zonă având specificul ei – de exemplu în nord cojile de lămâi sunt ținute în grappa.
Oricare ar fi metoda de preparare, rezultatul este atât un digestiv plin de prospeţime, cât şi un lichior pentru însiropat torturile şi adăugat la salata de fructe.
Cremşnit – Tuesday, 14 November 2017

Cremşnitul este o prăjitură compusă din două foi de aluat foietaj între care se pune cremă de vanilie. El este un clasic al cofetăriei austro-ungare, care s-a răspândit în multe ţări europene, inclusiv în Transilvania. Documentându-mă pe internet, am rămas stupefiată de faptul că în zilele noastre crema se face din budincă şi/sau frişcă. Nici vorbă de aşa ceva, cremşnitul clasic nu conţine aceste „îmbunătăţiri”. Mi se pare o blasfemie. În anii comunismului, când nu se găsea lapte sau se termina în faţa noastră, chiar dacă ne trezeam de la ora patru dimineaţa şi ne aşezam la coadă sticlele de lapte goale, iar noi încercam să conversăm şi iarna să ne mişcăm ca să nu îngheţăm, crema era trucată cu apă şi astfel devenea groasă şi translucidă. Tot aşa am citit pe undeva că la prepararea foilor se foloseşte margarină. Nici vorbă, se face din unt şi smântână.
Am căutat în caietul cu reţete al bunicii mele şi am pregătit un cremşnit delicios, ca la bunica acasă.
Chec cu ghimbir şi mirodenii – Sunday, 12 November 2017

Bunicii noştri foloseau melasa, siropul dens, de culoarea caramelului, obţinut în timpul prelucrării trestiei sau sfeclei de zahăr, ca hrană pentru vite. Cercetătorii au arătat că melasa conţine atât minerale, cât şi vitamine în stare pură, precum şi faptul că este mult mai sănătos decât zahărul. Melasa este menţionat pentru prima dată într-o carte din 1852, scrisă în limba portugheză. Ea era folosită pentru producerea lichiorului fermentat numit: rom.
Ghimbirul are un parfum iute, citric. Rădăcina proaspătă de ghimbir se curăţă de coajă şi se rade sau se taie fin, apoi se adaugă în mâncăruri de genul tocanei sau a celor preparate prin prăjire rapidă. Gimbirul măcinat şi uscat se foloseşte şi la prăjituri, aluaturi şi mâncăruri cu curry.
Deoarece ajută la calmarea tractului digestiv, se foloseşte în mod tradiţional pentru efectele antigreaţă, în special sub forma ceaiului de ghimbir şi a sucului acidulat de ghimbir, ori în supă. Femeile însărcinate îl pot utiliza fără temeri pentru combaterea greţurilor matinale. Gingerolul, un compus din ghimbir, reducere inflamaţia şi intensifică activitatea cerebrală. Poate îmbunătăţi memoria şi viteza de gândire, şi aşa pare că ţine sub control şi migrenele. Efectul antiinflamator al ghimbirului poate ajuta la calmarea durerii şi a inflamaţiei la persoanele cu artrită.
Dulceaţă de ardei iuţi – Sunday, 12 November 2017

Ajungând acasă, am rămas cu gândul la această dulceaţă şi m-am hotărât să o prepar şi eu, mai cu seamă că ardeii iuţi condimentează bucătăria multor ţări de pe întregul mapamond, în special mâncărurile tropicale, începând din Mexic şi până în Thailanda. Cayenne, pimiento, chipotle, jalapeño şi paprika – toţi sunt membri ai aceleiaşi familii de ardei iuţi, bogaţi în vitamine şi antioxidanţi cu puternice efecte antiinflamatoare ce pot reduce tensiunea şi ameliora bolile cardiace. Conţin valori mari de capsaicină, folosită în tratamentul local al durerii şi inflamaţiilor, cu rol inhibitor asupra formării colesterolului, iar clorofila din ardei are rol anticancerigen. Ardeii iuţi pot ajuta la scăderea în greutate ca urmare a creşterii uşoare a ratei metabolice – vă ajută să ardeţi mai repede grăsimea. Ardeii iuţi proaspeţi reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, iar culoarea lor intensă indică un conţinut ridicat de carotenoide (ardeii iuţi de culoare roşie conţin de 10 ori mai mult betacaroten decât cei verzi), printre care antioxidanţii luteină şi zeaxantină, ce protejează vederea.
5 porții zilnic – Saturday, 11 November 2017

Pe lângă aspectul vizual plăcut, rodia are un conținut ridicat de vitamina C și fibre. Sunt de preferat fructele ce par grele pentru dimensiunile lor, bogat colorate, cu coaja fermă, nebătută. Rodiile se pot păstra foarte bine în frigider, rezistând chiar și 3 luni.
« pagina precedenta
(Pagina 1 din 1, în total 6 însemnari)
pagina urmatoare »