Cornuleţe fragede cu gem – Sâmbătă, 21 octombrie 2017
![](/uploads/IMG_0766.jpg)
Aceste cornuleţe sunt uşor de preparat, se păstrează chiar şi o lună de zile, sunt delicioase şi pentru micul dejun alături de un pahar de lapte, cafea cu lapte sau cacao.
Brioșe cu miere și cardamon – Vineri, 20 octombrie 2017
![](/uploads/IMG_0572.jpg)
Clătitele împăratului – Joi, 5 octombrie 2017
![](/uploads/IMG_0761.jpg)
Această specialitate, numită în nemţeşte Kaiserschmarrn, provine din Austria și a cucerit întreaga lume. Poate fi considerată un desert bogat sau un fel de mâncare principală dulce.
Cine o fi oare împăratul responsabil pentru aceste clătite? Există mai multe variante în ceea ce priveşte originea acestei specialităţi. Se consideră că ar fi apărut pe vremea domniei împăratului Franz Iosif. Una din legende spune că împăratul era înnebunit după clătite, iar când acestea nu reuşeau cum trebuie, erau rupte, prea groase sau prea arse, erau servite slujitorilor şi au fost numite „mizeria împăratului“.
O altă legendă drăguță spune că pentru nunta împăratul Franz Iosif şi Elisabeta de Bavaria (care va deveni mai târziu împărăteasa Sissi), bucătarul-şef al curţii regale a creat un desert special făcut din ouă, lapte, făină, zahăr şi stafide. Ţinând la siluetă, Elisabeta a refuzat să mănânce din desert. Împăratul i-a luat farfuria şi a spus în glumă: „Atunci dă-mi să văd noua amestecătura preparată de Leopold al nostru“. Desertul era mâncarea preferată a împăratului şi a fost numit „clătitele împăratului“.
Clătite cu dulceaţă – Joi, 5 octombrie 2017
![](/uploads/IMG_0760.jpg)
Există multe variante ale clătitelor, fiecare ţară îşi are propria sa versiune, practic ele s-au răspândit peste tot în lume. Potrivit unor surse, ele datează din epoca romanilor şi se numea placenta. Se crede că pe atunci aluatul era prăjit pe pietre rotunde, de unde provine şi forma rotundă păstrată pe meleagurile noastre până în zilele noastre. Se consideră că aceste preparate au fost răspândite pe drumurile srtrăbătute de legiunile romane, de-a lungul Dunării, precum şi în Anglia, Germania şi Franţa.
În unele ţări, ca Germania sau Polonia, se prepară şi clătite din cartofi. În alte ţări, precum Canada, SUA sau Egipt, se folosește drojdia sau praful de copt pentru a face clătitele mai pufoase. Este interesant că în Franţa, unde sunt cunoscute sub denumirile crêpes, begnetele, pannequet, s-a dezvoltat o adevărată industrie a clătitelor, există numeroase restaurante specializate pe clătite. În Olanda ele sunt servite mai ales seara, la cină, iar în SUA şi Canada ele se mănâncă mai ales la micul dejun. În Ungaria sunt foarte cunoscute clătitele cu carne suprapuse à la Hortobágy sau clătitele Gundel, „inventate“ de soţia scriitorului Márai Sándor.
Clătitele ruseşti se numesc blini, care au o însemnătate aparte în timpul postului. Umplutura de mac, mere sau miere este adăugată la aluat, de aceea blini rusesc este mai gros.
Clătitele din Malaezia sunt verzi şi se numesc kuih dadar, iar în India se numesc murtabak, ceea ce înseamnă împăturit – aceste clătite sunt umplute cu multă carne şi împăturite.
Clătitele marocane sau beghrir se mai numesc şi clătite cu o mie de găuri. Ele sunt groase, incredibil de pufoase. Se servesc mai ales la micul dejun, căci sunt foarte săţioase. În mod tradiţional aceste clătite se mănâncă în formă sărată cu brânză topită şi ulei de măsline, sau în varianta dulce cu unt topit la care se adaugă miere.
« pagina precedentă
(Pagina 1 din 1, în total 4 însemnări)
pagina următoare »