Cozonacul-turban – Saturday, 26 August 2017
Guguluful apare în secolul al XVII-lea, iar originea numelui acestui cozonac este cuvântul Gugelhupf sau Gugelhopf din limba germană. Gugel înseamnă „scufie“, foarte la modă în Germania medievală, iar Hupf semnifică „drojdie“. Potrivit unora, Gugelhupf ar proveni de la cuvântul compus din limba germană Kugelhut, unde Kugel semnifică „bilă“, iar Hut semnifică „pălărie“.
De guguluf se leagă mai multe legende. Una din legende spune că, după vizita făcută în Betleem, cei Trei Magi au ajuns în Alsacia. Localnicii oraşului Ribeauville i-au primit cu ospitalitate. În semn de recunoştinţă, cei Trei Magi au preparat o prăjitură în formă de turban, care amintea de turbanul pe care-l aveau pe cap. Şi astfel s-a născut guguluful (în alsaciană Kougelhopf). Chiar şi în zilele noastre, în fiecare an are loc Festivalul gugulufului la Ribeauville. Potrivit altei legende, guguluful provine din Austria şi a ajuns la Versailles prin intermediul Mariei Antoaneta.
Pasiunea mea, Marlenka – Thursday, 24 August 2017

Prăjitura armenească cu miere o putem pregăti şi noi înşine. Trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare, căci coacerea numărul mare de foi necesită mult timp, dar, la fel ca Avetisyan, cu această prăjitură de casă şi noi vom culege lauri. Pentru foi putem să folosim propria noastră reţetă din moşi-strămoşi, cu care suntem obişnuiţi. Crema este cea care dă diferenţa esenţială dintre versiunea noastră şi cea armenească. Adăugând la crema de vanilie nuci măcinate mărunt şi cremă de caramel obţinem caracterul inedit, armenesc al prăjiturii Marlenka.
Brioşe cu banane – Saturday, 19 August 2017

Ele ies foarte pufoase, conţin o cantitate mică de zahăr şi grăsimi. Pentru că este cald, le recomand alături de un pahar de lapte rece sau călduţ. Prefer să nu le mănânc în faţa televizorului, pentru că dispar într-o clipă de pe tavă, fiind deosebit de gustoase.
Ingredientul principal al pâinii cu banane (banana bread) sunt bananele „prea“ coapte. Celelalte ingrediente sunt: făină, zahăr, unt, praf de copt, bicarbonat de sodiu, zahăr vanilat. Pâinea cu banane poate fi preparată în diferite moduri, în formă de tort, prăjiturele şi brioşe. Se mai pot folosi şi fulgi de ciocolată, care se combină absolut delicios cu bananele. Pentru servire se poate folosi miere, nuci, migdale, fistic.
Reţeta pâinii cu banane a început să fie publicată în cărţile de bucate din SUA în jurul anilor 1930. A ajuns să fie foarte cunoscută şi îndrăgită după apariţia prafului de copt. Unii istorici care se ocupă de gastronomie cred că pâinea cu banane a fost un produs secundar al Marii crize economice, căci gospodinele nu au vrut să arunce bananele prea coapte, alţii cred că varianta modernă a pâinii cu banane a fost creată pentru a promova produsele din fâină și bicarbonat de sodiu.
« pagina precedentă
(Pagina 1 din 1, în total 3 însemnări)
pagina următoare »