Rulouri cu smochine – Duminică, 21 august 2016
O rețetă clasică pentru diabetici: un aluat fraged găzduind o umplutură de smochine. Cu dulceața naturală și gustul lor bogat, smochinele uscate nu mai au nevoie decât de puțină zeamă de lămâie pentru un delicat accent acrișor. Gustare îndrăgită încă de la începututrile istoriei, smochinele sunt originare din nordul Asiei Mici și au devenit foarte populare în sudul Mediteranei. Cu timpul s-au perfecționat metodele de coacere, astfel alimentele folosite în umplutură puteau fi depozitate mai mult timp, deci se puteau duce pe distanțe mai lungi. Probabil egiptenii antici au inventat ruloul cu smochine, care nu e altceva decât smochine conservate într-un înveliș de patiserie pe bază de făină, rulat de mână. Fructele uscate sunt o sursă folositoare de fier, mai ales pentru persoanele care nu consumă carne roșie. În plus, smochinele uscate conțin calciu – cu doar trei smochine uscate acoperiți 20% din cantitatea zilnică de calciu și 17% din cea de fier.
Biscotti dietetici – Duminică, 21 august 2016
Cantuccini în varianta pentru diabetici sunt delicioase cu salată de fructe sau lângă o cană de cafea ori ceai. Migdalele sunt bogate în proteine, totodată conțin și alte substanțe nutritive: vitamina E, unele vitamine din complexul B, magneziu, cupru, zinc, fier și fosfor. Sunt o sursă de calciu extrem de utilă pentru cei al căror regim alimentar nu include produse lactate, fiind un ingredient extrem de folositor în cadrul unei diete sănătoase pentru suferinzii de diabet. Atât merișoarele proaspete, cât și cele uscate sunt o sursă bună de vitamina C. În loc de merișoare se poate folosi ciocolată amăruie mărunțită, dar mai bine stafide sultana, o sursă concentrată de energie, cu multe fibre și potasiu.
Cantuccini pentru călătorii – Vineri, 19 august 2016
Cantuccini, cunoscuți și sub numele de biscotti, sunt biscuiți cu migdale, care-și au originea în orașul italian Prato. Biscotti este pluralul cuvântului biscotto, care provine din latinul biscoctus, însemnând "de două ori copt". Fiind coapte de două ori, sunt foarte uscate și pot fi depozitate pentru perioade lungi de timp. Astfel de alimente neperisabile au fost deosebit de utile în timpul călătoriilor și războaielor, iar biscotti au fost un aliment de bază al legiunilor romane. O variantă a biscotti sunt pinoli, realizați cu muguri de pin în loc de migdale. În regiunea Toscana se folosește denumirea de cantuccini, termenul desemnând și produsele care se abat ușor de la rețeta tradițională în anumite puncte-cheie, cum ar fi utilizarea drojdiei, acizilor (pentru a le face mai puțin uscate) și aromelor. Cantuccini au formă alungită, sunt uscate și crocante. Se consumă după cufundarea într-o băutură, în mod tradițional Vin Santo, un vin toscan.
« pagina precedentă
(Pagina 1 din 1, în total 3 însemnări)
pagina următoare »