Măsline aurii la borcan – Vineri, 13 mai 2016
Orașul Ayvalık de pe coasta vestică a Turciei este renumit pentru calitatea uleiului de măsline, dar din măsline aici se fac și o mulțime de alte produse interesante: gem, săpun, cremă, detergent, o gamă largă de cosmetice etc. Însă cel mai celebru produs local este borcanul cu măsline în saramură, care se vinde peste tot în acea zonă, chiar și în parcările drumurilor naționale de-a lungul coastei egeene. Este perfect pentru completarea micului dejun, ca antreu înaintea meselor principale, și chiar de ronțăit în timpul meciurilor de fotbal. Pentru a-i da gustul irezistibil, măslinele se culeg în momentul în care nu mai sunt verzi, dar încă nu se înnegresc, apoi se țin în apă pentru una-două săptămâni, schimbând apa zilnic, până când le dispare gustul amărui. Se pun în borcane împreună cu felii de lămâie și se toarnă deasupra o saramură din sare de lămâie. Înainte de închiderea borcanului, se pune deasupra o lingură de ulei de măsline. Uleiul va forma o peliculă ce va proteja de mucegai, astfel măslinele vor putea fi păstrate mai mult de un an dacă sunt ținute la loc răcoros. Dacă vă duceți în vacanță în Ayvalık (unde de altfel și plaja e de vis), nu ratați aceste măsline inedite. Cel mai simpatic magazin de produse din măsline îl găsiți pe insula Cunda (Alibey Adası), aici.
Tajin de pui cu morcovi și varză – Duminică, 8 mai 2016
Tajinul este un preparat specific beduinilor din nordul Africii, numit după vasul în care este gătit. Vasul tajin tradițional este fabricat din pământ ars, glazurat în exterior și uneori bogat ornamentat. În tajin se pot prepara tocane din orice fel de carne (pui, vită, pește, cămilă etc.), dar și mâncăruri vegetariene. Fără a se folosi apă, ingredientele se pun în baza rotundă cu fund plat a vasului, peste care se pune capacul conic. Tajinul se așază deasupra unor cărbuni încinși la o distanță mai mare față de aceștia, ca temperatura din interiorul vasului să nu crească foarte repede. Datorită formei țuguiate, capacul dirijează scurgerea condensului înapoi în baza vasului pe marginile acesteia, așa că în timpul fierberii carnea nu stă în apă, facilitând astfel reacția Maillard dintre aminoacizi și zaharuri, deci mâncarea devine mai gustoasă. Într-un tajin putem obține o explozie de arome combinând ingrediente aparent incompatibile. Condimentele cele mai folosite sunt ghimbirul, chimenul, curcuma, scorțișoara și șofranul. În cazul tajinului vegetarian, se poate folosi boiaua de ardei dulce și ardeiul iute. În tajinul din imagine, carnea de pui, morcovii și varza se completează reciproc, iar mixul marocan de condimente îi conferă un iz exotic.
Biscuiţi pentru diabetici – Duminică, 1 mai 2016
În trecut, un diagnostic de diabet era urmat de o dietă insipidă. Dar în ultimii ani a apărut o concepție nouă: consumați feluri de mâncare delicioase, sănătoase, creative, supraveghind combinația de nutrienți și mărimea porțiilor. Biscuiții cu mălai și migdale din imagine sunt din categoria „tai și coci“: ruloul de aluat poate fi păstrat la frigider, iar apoi, ori de câte ori se dorește, pur și simplu se taie felii din rulou, se decorează cu migdale și se bagă la cuptor. Iar, în ce privește ingredientele, prezintă următoarele avantaje:
– Mălaiul aduce în organism carbohidrați cu amidon și este o alternativă excelentă pentru persoanele care trebuie să excludă glutenul din dietă.
– Uleiul din floarea-soarelui este, datorită gustului neutru, unul dintre cele mai utilizate uleiuri vegetale, conține grăsimi polinesaturate și merge bine în biscuiți și alte produse coapte, înlocuind grăsimile saturate, precum untul. În plus, reprezintă o sursă bună de vitamina E, un puternic antioxidant.
– Migdalele sunt bogate în proteine, dar conțin și alte substanțe nutritive: vitamina E, unele vitamine din complexul B, magneziu, cupru, zinc, fier și fosfor. Sunt o sursă de calciu extrem de utilă pentru cei al căror regim alimentar nu include produse lactate.
– Mălaiul aduce în organism carbohidrați cu amidon și este o alternativă excelentă pentru persoanele care trebuie să excludă glutenul din dietă.
– Uleiul din floarea-soarelui este, datorită gustului neutru, unul dintre cele mai utilizate uleiuri vegetale, conține grăsimi polinesaturate și merge bine în biscuiți și alte produse coapte, înlocuind grăsimile saturate, precum untul. În plus, reprezintă o sursă bună de vitamina E, un puternic antioxidant.
– Migdalele sunt bogate în proteine, dar conțin și alte substanțe nutritive: vitamina E, unele vitamine din complexul B, magneziu, cupru, zinc, fier și fosfor. Sunt o sursă de calciu extrem de utilă pentru cei al căror regim alimentar nu include produse lactate.
« pagina precedentă
(Pagina 1 din 1, în total 3 însemnări)
pagina următoare »