Devenit popular în Imperiul Habsburgic în secolul al XVIII-lea, ștrudelul este de obicei asociat cu bucătăria austriacă. Cele mai vechi rețete de ștrudel datează din 1696. Prepararea foietajului a fost influențată de produse similare din Orientul Apropiat (de exemplu, baclava). Potrivit legendei, un bucătar perfecționist al împăratului austriac a decretat că prin foietajul ștrudelului ar trebui să se poată citi o scrisoare de dragoste. Aluatul subțire se așază pe un prosop de bucătărie, iar umplutura se întinde pe acesta, după care este înfășurat cu grijă, cu ajutorul prosopului de bucătărie, apoi ștrudelul se coace la cuptor. Cele mai cunoscute variante sunt Apfelstrudel (ștrudel cu mere), Topfenstrudel (ștrudel cu brânză dulce) și Millirahmstrudel (ștrudel cu cremă de lapte). Umplutura mai poate fi din vișine, cireșe, nuci, caise, prune, mac și stafide. De obicei umplutura este dulce, dar se poate folosi chiar și spanac, dovleac, varză dulce, varză acră, sau carne. În poză: ștrudele delicioase umplute cu varză dulce călită.