Aceste produse de patiserie provin din Sicilia, probabil la originea lor e qanawāt-ul arăbesc de pe vremea Emiratului Siciliei. Singularul e "cannolo" (în siciliană: "cannolu"), însemnând "tub mic". În trecut, la Palermo și Messina cannoli au fost preparate special pentru perioada carnavalului, probabil ca un simbol de fertilitate (o legendă atribuie originea lor haremului Caltanissetta). În decursul timpului a devenit un desert savurat pe tot parcursul anului, în toată Italia. Cannoli sunt mici rulouri (aluat prăjit de forma unui tub) umplute cu diverse creme (umpluturi dulci care conțin de obicei ricotta). Mărimea lor variază în funcție de regiune, "cannulicchi" nu sunt mai mari decât un deget, în timp ce la sud de orașul sicilian Palermo de obicei sunt de mărimea unui pumn. Crema este adesea aromată cu vanilie sau apă de flori de portocale și o cantitate mică de scorțișoară. Se presară cu fistic mărunțit, bucățele de ciocolată și coajă de citrice sau cireșe confiate peste crema din cele două capete ale tubului. Dacă aveți drum prin Sicilia, nu ratați acest desert delicios!