O rețetă clasică pentru diabetici: un aluat fraged găzduind o umplutură de smochine. Cu dulceața naturală și gustul lor bogat, smochinele uscate nu mai au nevoie decât de puțină zeamă de lămâie pentru un delicat accent acrișor. Gustare îndrăgită încă de la începututrile istoriei, smochinele sunt originare din nordul Asiei Mici și au devenit foarte populare în sudul Mediteranei. Cu timpul s-au perfecționat metodele de coacere, astfel alimentele folosite în umplutură puteau fi depozitate mai mult timp, deci se puteau duce pe distanțe mai lungi. Probabil egiptenii antici au inventat ruloul cu smochine, care nu e altceva decât smochine conservate într-un înveliș de patiserie pe bază de făină, rulat de mână. Fructele uscate sunt o sursă folositoare de fier, mai ales pentru persoanele care nu consumă carne roșie. În plus, smochinele uscate conțin calciu – cu doar trei smochine uscate acoperiți 20% din cantitatea zilnică de calciu și 17% din cea de fier.