
Cantuccini, cunoscuți și sub numele de biscotti, sunt biscuiți cu migdale, care-și au originea în orașul italian Prato. Biscotti este pluralul cuvântului biscotto, care provine din latinul
biscoctus, însemnând "de două ori copt". Fiind coapte de două ori, sunt foarte uscate și pot fi depozitate pentru perioade lungi de timp. Astfel de alimente neperisabile au fost deosebit de utile în timpul călătoriilor și războaielor, iar biscotti au fost un aliment de bază al legiunilor romane. O variantă a biscotti sunt pinoli, realizați cu muguri de pin în loc de migdale. În regiunea Toscana se folosește denumirea de cantuccini, termenul desemnând și produsele care se abat ușor de la rețeta tradițională în anumite puncte-cheie, cum ar fi utilizarea drojdiei, acizilor (pentru a le face mai puțin uscate) și aromelor. Cantuccini au formă alungită, sunt uscate și crocante. Se consumă după cufundarea într-o băutură, în mod tradițional Vin Santo, un vin toscan.