Orașul Ayvalık de pe coasta vestică a Turciei este renumit pentru calitatea uleiului de măsline, dar din măsline aici se fac și o mulțime de alte produse interesante: gem, săpun, cremă, detergent, o gamă largă de cosmetice etc. Însă cel mai celebru produs local este borcanul cu măsline în saramură, care se vinde peste tot în acea zonă, chiar și în parcările drumurilor naționale de-a lungul coastei egeene. Este perfect pentru completarea micului dejun, ca antreu înaintea meselor principale, și chiar de ronțăit în timpul meciurilor de fotbal. Pentru a-i da gustul irezistibil, măslinele se culeg în momentul în care nu mai sunt verzi, dar încă nu se înnegresc, apoi se țin în apă pentru una-două săptămâni, schimbând apa zilnic, până când le dispare gustul amărui. Se pun în borcane împreună cu felii de lămâie și se toarnă deasupra o saramură din sare de lămâie. Înainte de închiderea borcanului, se pune deasupra o lingură de ulei de măsline. Uleiul va forma o peliculă ce va proteja de mucegai, astfel măslinele vor putea fi păstrate mai mult de un an dacă sunt ținute la loc răcoros. Dacă vă duceți în vacanță în Ayvalık (unde de altfel și plaja e de vis), nu ratați aceste măsline inedite. Cel mai simpatic magazin de produse din măsline îl găsiți pe insula Cunda (Alibey Adası),
aici.