
Pentru că în acestă perioadă mulți dintre noi avem timp și chiar disponibilitate emoțională să facem ordine între lucrurile vechi și astfel, inevitabil, suntem invadați de amintiri, cred că ne și apucăm să gătim unele „delicatese“ care ne-au marcat copilăria. Din această categorie de preparate dulci fac parte și „bombele“, cum li se zicea pe atunci, acum li se spune mai degrabă biluțe sau bulgărași căci vremurile s-au schimbat și uneori nu e indicat să faci afirmații necugetate.
Eu totuși voi continua să le numesc bombe cu vișine din vișinată. Avem nevoie de biscuiți (de tip popular), unt, zahăr, zahăr vanilat, cacao, vișine din vișinată și apă.
Amintindu-mi de gustul acestor „bombe“ mi-am completat foaia de ieșire din casă și m-am dus la magazin să cumpăr ingredientele. Din păcate am găsit doar biscuiți populari la kilogram în pungi sigilate și unt cu un conținut mai mic de grăsime.
După ce am mărunțit biscuiții, am adăugat cacaua cernută, iar deasupra am turnat siropul cu unt și am început să frământ cu mare grijă. Compoziția era foarte uscată din cauza biscuților și untului „degresat“, astfel că a durat o veșnicie până când am reușit să fac niște bombe uriașe câtuși de cât rotunde. În schimb gustul a compensat toate neplăcerile îndurate. Era gustul atât de binecunoscut din copilărie.